In lijn leven met jezelf als HoogSensitief Persoon, wie wil dat nu niet?!

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 13:13

Ongeveer één op de vijf mensen heeft de persoonlijkheidskenmerk HSP. Dat is de minderheid van de bevolking (20%), maar toch ook weer niet zo’n hele kleine groep. Hoogsensitiviteit gaat vaak gepaard met veel positieve eigenschappen. Toch blijkt uit de praktijk dat veel hoogsensitieve personen moeilijkheden ervaren door deze persoonlijkheidskenmerk, waardoor ze uit balans kunnen raken. Waarom is dat?

Wat is HSP?

HSP is een persoonlijkheidskenmerk waar je mee geboren wordt; net als een natuurlijke oog- of haarkleur. Als hoogsensitief persoon word je geboren met een gevoeliger zenuwstelsel dan een “gemiddeld” mens. Helaas is dat zowel voor jezelf als de mensen om je heen, niet zichtbaar als een haarkleur.

 

En dat betekent dat het best lang kan duren voordat je erachter komt dat je hoogsensitief bent. Ik was pas 43 toen ik erachter kwam en dat had voor mij wel heel wat eerder gemogen. Daarom ben ik blij dat er de laatste jaren steeds meer bekendheid is rond HSP. Want zolang je als hoogsensitieve de eigen gevoeligheid niet herkent/onderkent, kan je best wel “lijden”.

 

Vier redenen waarom je als HSP-er "lijden" kan en uit balans raakt

Ten eerste heeft een gevoeliger zenuwstelsel effect gedurende je leven. Je bent gevoeliger voor indrukken en prikkels. Prikkels van buitenaf, zoals harde geluiden, fel licht, smaak en textuur van voeding, drukte of nare opmerkingen van anderen. Maar ook prikkels van binnenuit zoals, malende gedachten, allerlei gevoelens en lichaam sensaties.

 

Niet alleen neem je deze prikkels veel meer waar, ze worden ook nog eens diepgaander verwerkt dan bij de overige 80% van de bevolking. Eén gebeurtenis kan wel dagen of weken in je hoofd blijven hangen. Je begrijpt dat dit veel tijd en energie kost. Als je te lang of teveel van dergelijke prikkels hebt gehad dan kan je overprikkeld raken, als natuurlijk gevolg van je gevoeliger zenuwstelsel. Je hebt dan hersteltijd nodig, in een rustige omgeving (natuur of eigen plekje thuis) en het liefst alleen. Wanneer je dat niet doet kan er oververmoeidheid ontstaan.

 

Ten tweede neem jij als hoogsensitief mens ook veel meer subtielere nuances van lichaamstaal en stemmingen van anderen waar. Dat gebeurt automatisch, daar hoef jij niet je best voor te doen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je snel in de gaten hebt dat de lichaamstaal van de ander niet overeenkomt met wat hij of zij zegt. Ik heb ervaren dat mensen vaak zelf niet eens weten wat er in hun omgaat.

 

Dat vind ik best lastig, want ik voel dan een bepaalde stemming aan terwijl de ander dat ontkent omdat hij of zij er zelf (nog) niet van bewust is. Hierdoor kan er verwarring en twijfels ontstaan over je waarneming of het gevoel dat de ander liegt of iets voor je verzwijgt. Gebeurd dat regelmatig in je leven, dan kan dat voor de nodige onzekerheid zorgen.

 

Ten derde heb je als hoogsensitief persoon een sterk ontwikkeld empathisch vermogen en ben je van nature zorgzaam. Hierdoor sta je vaak klaar voor anderen en weet je precies wanneer iemand wat nodig heeft. Je lijkt de behoefte van de ander misschien nog wel beter te kennen dan dat de ander dat voor zichzelf weet.

 

Het gevaar zit erin dat je denkt dat dit “normaal” gedrag is voor iedereen, maar dat is niet zo. Met een beetje pech krijg jij niet of veel minder empathie en zorgzaamheid terug, wanneer jij dat nodig hebt. Dit kan vragen bij je oproepen. Waarom willen ze me niet helpen? Vinden ze me wel aardig? Ben ik wel geliefd? Dat kan voor verdriet en eenzaamheidsgevoelens zorgen binnen relaties.

 

Als laatste wil ik nog het feit benoemen dat hoogsensitieven veel spiegelneuronen in de hersenen hebben. Deze neuronen zorgen ervoor dat je instinctief en vrijwel direct begrijpt wat andere mensen ervaren. Je ziet een vreemdeling z’n teen stoten en je gezicht vertrekt meteen. Hierdoor voel je heel goed aan wat andere mensen meemaken.

 

Doordat je zo bewust bent van de gevoelens en emoties van de mensen om je heen, kan je beïnvloed worden door de gemoedstoestand van anderen. Je weet dan niet meer of de emoties van jezelf zijn of van de ander en dat kan effect hebben op je voelen, denken en handelen. Pas later komt het besef dat je reacties en gevoelens niet echt van jou waren. Dat is verwarrend en kan schaamte opwekken.

 

Ik heb een keer na een gesprek met iemand over de scheiding, de emoties en negatieve uitingen in me opgenomen en mee naar huis genomen, waarop mijn partner na een ondoordachte opmerking de volle laag kreeg. Hierdoor ontstond er bij ons ruzie. Pas later op de dag toen ik tot rust kwam, realiseerde ik mij dat ik was beïnvloed door de emoties en uitingen van de ander die ochtend.

 

Is er iets mis met mij? 

Op een gegeven moment gaan bovenstaande dingen in je leven opvallen. Je voelt je geregeld verdrietig of eenzaam of je ervaart dat je minder “aan lijkt te kunnen” dan een ander. Misschien krijg je wel te horen dat je “te” bent. Te gevoelig, te zorgzaam, te kritisch etc. waardoor je heel erg aan jezelf en je gevoel bent gaan twijfelen. En wellicht loop je tegen tempo en daadkracht aan op je werk, omdat jij eerst nieuwe dingen zorgvuldig overdenkt op nut, risico en toepassing. Dan kan je misschien te horen krijgen dat je onvoldoende flexibel bent.

 

Kortom, al dit soort dingen kunnen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen raakt aangetast, dat je jezelf niet meer begrijpt en dat je je anders voelt dan anderen. Maar waarom jij je anders voelt daar kan je je vinger niet opleggen. Als jij jezelf al niet begrijpt, hoe moet je omgeving je dan begrijpen en je vervolgens ook nog eens geven wat je nodig hebt?

 

Dat is het moment in je leven dat je gaat voelen dat het leven steeds wat zwaarder wordt omdat je rugzak met (negatieve) ervaringen steeds voller raakt. Dit kan ervoor zorgen dat je uit balans raakt, overspannen wordt of burn-out. Veel mensen komen, al dan niet met hulp, er dan pas achter dat ze hoogsensitief zijn. Zo verliep dat ook bij mij.

 

Zoek een leefstijl die bij jou past!

Die ontdekking zorgt vaak voor een immense opluchting. Het geeft woorden aan je anders zijn, je bent niet “gek” maar hebt “gewoon” een zeer gevoelig zenuwstelsel en je bent ook niet de enige met dezelfde ervaringen. Dat is het begin van zelfaanvaarding; accepteren dat je bent wie je bent. Je bent niet zoals iedereen.

 

Het belangrijkste wat ik heb geleerd sinds ik weet dat ik hoogsensitief ben en wat ik je mee wil geven, is dat je een levensstijl moet zien te vinden die echt bij je past. Wat een ander daar ook van vindt! Dat geldt voor allerlei keuzes in je leven. Welk werk of studie geschikt voor je is. Ga je in loondienst of kan je beter als zzp-er aan de slag. Wat doe je in je vrije tijd. Ga je bijvoorbeeld wel mee naar die gewelddadige film of horror of sla je die genres maar liever over.

 

Wil je sporten in een team of kom je beter tot je recht als je alleen sport. Wil je wel of niet gaan samenwonen of ga je liever een latrelatie aan. Hoe laat moet je eten of wil je uit eten om hangry te voorkomen. Welke kleding en stofsoort draagt het prettigst etc. Pas als je precies weet wat goed voor je is en wat niet en je daarnaar handelt, dan wordt je leven lichter. Dan leef je in lijn met jezelf.

 

Gedichtje 

Als laatste wil ik dit gedichtje nog met je delen. Het trok jaren geleden mijn aandacht. Het stond op een kaart wat ik voor mezelf kocht omdat het zo mooi samenvat wat ik soms ervaar in mijn leven.

 

“Het meisje van heel veel

Laatst vertelde iemand mij dat ik een meisje ben van heel veel.

Van heel veel liefde, maar ook van heel veel verdriet.

Van heel veel blij, maar ook van heel veel boos.

 

Ik moest eerst even heel veel nadenken,

Maar opeens was ik heel veel blij.

Gewoon omdat ik heel veel, toch beter vind dan heel weinig mij!”

 

Bron: little-universe

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.